Süt Çocuklarda İshal
Süt Çocuklarda İshal:
Süt çocuklarında ishal. Bebeğin bağırsakları bir-iki yaşına kadar oldukça naziktir. Daha büyük çocuklara ya da yetişkinlere hiç zarar vermeyen bazı besinler, ya da mamasına konan şeker, onun bağırsağını bozabilir. Bu yüzden de bebeğe nezlemizi bulaştırmamama çalışır, sütünü büyük bir itinayla sterilize eder ve yeni besinleri ihtiyatla veririz.
Bebeğin her zaman iyi olan kakası bir gün birdenbire çok sulu hale gelirse, çocukta bir bağırsak rahatsızlığı bulunduğuna emin olabilirsiniz. Kaka sulanırsa başka değişiklikler de kendini gösterir. Örneğin kokusu ve rengi değişir (yeşil olur) ve çocuk daha sık aptest etmeye başlar. Fakat çocuğun bağırsaklarından rahatsız olduğunun en belirgin işareti, kakasını daha sık yapması değil, kakanın kıvamının değişmesldir.
Çocukta ishal tehlikesiz de olabilir ve çabuk tedavi edilir. Fakat çocuk kakasını su gibi yağıyorsa, kakasının İçinde İltihap ve kan varsa, çocuğun ateşi 39 dereceyi geçmişse ve kusuyorsa, gözleri içine kaçmış ve etrafı morarmışsa, ishalin tehlikeli olduğunu anlayabilirsiniz.
İshal olan çocuklar ishal ağır olmasa bile derhal doktora gösterilmelidir. Gerekil tedaviye erken başlanırsa çocuk da kendini çabuk toparlar. Yukarıda sözünü ettiğimiz tehlikeli Ishaf belirtileri gösteren bebek hiç gecikmeden doktora gösterilmeli ya da hastaneye yatırılmalıdır. Doktor gelene kadar İshal tedavisi. Doktor herhangi bir nedenle ancak saatler sonra çocuğu görmeye gelecekse, o zamana kadar ishal olmuş bebek için neler yapabileceğinizi anlatacağım. Fakat siz bildiklerinizin her şeyi halletmeye yeteceğini ve doktordan vazgeçebileceğinizi sakın aklınıza getirmeyin.
Çocuğunuz sadece anne sütüyle besleniyorsa, onu eskisi gibi emzirmeye devam edin. Her zamankinden az emiyorsa, daha iyi. Eğer bebeğe katı besinler vermeye başlamışsanız, doktor gelene kadar bu besinleri kesin. Anne sütüyle beslenen bebeklerde ishal çoğu zaman herhangi perhize ihtiyaç duyulmadan kolayca geçirilebilir.
Çocuğunuzu biberonla besliyorsanız ve hafif bir ishali var sa, doktora danışma olanağı bulana kadar sütünü yarı yarıya suyla karıştırın. Çocuğu istediğinden fazla süt içmesi için zorlamayın. Çocuk, içtiği süt miktarı azaldığından daha sık acıkmaya başlarsa, mama saatlerini daha sıkıştırabilirsiniz- Bebeğinize, doktor olmadan, kendi kendinize bakmaya mutlaka mecbursa-nız, kakası normal hale dönünceye kadar yarı yarıya süt su karışımı vermeye devam edersiniz. Bu rejime, bütün bir gün, bebeğin yeniden iştahı açılana kadar devam edilebilir. Bundan sonraki iki gün, süte dörtte bir oranında su karıştırır, üçüncü gün ise iştahı normale dönerse normal olarak sütünü verebilirsiniz. İştahı düzelmemişse çocuk hâlâ hasta demektir. İştahı normal hale dönmemiş çocuğa, hastalanmadan önceki biberonunu vermemeniz daha doğru olur. Hafif görünen bir ishal iki üç gün içinde geçmezse, bunu ağır ishal saymak gerekir, artık çocuğu mutlaka doktora göstermeniz şarttır.
Hafif ishalde, çocuk önceden katı besinler almaya başlamışsa, bunları, doktor gelene ya da ishal tamamen geçene kadar kesin.
Ağır ishalde doktor gelene kadar ne yapılabilir? Çocuğunuzda ağır ishal belirtileri görünüyorsa, doktor gelene kadar kendisine sudan başka hiç bir şey vermeyin, isterse, her iki-üç saatte bir 25 ilâ 100 grama kadar su verebilirsiniz. Çocuğunuzu doktora göstermeden tedavi etmek zorundaysanız, o zaman «su diyeti» uygulayın, yani on sekiz ya da yirmi dört saat sudan başka bir şey vermeyin. Bu sürenin sonunda aşağıdaki sırayı iz Isyerek tedricen mamaya başlayabilirsiniz:
Birinci aşama: Her zamanki mamasının yerine havuç çabası verin. Havuçta hasta bağırsak mukozasına yumuşatıcı bir pansıman etkisi yapan pektik maddelerden bol bol vardır. (Çocuk pek küçük değilse rendelenmiş yahut mikserden geçirilmiş elma verebilirsiniz.)
Havuç çorbasını şöyıe hazırlayacaksınız: 500 gram havucu yıkayın. (Çocuk altı aylıktan büyükse 1 kilo olabilir) üst kısmını bıçakla kazıyın; İyice yumuşayıncaya kadar 1 litre suda pişi rin. Bunun için ateşe göre bir ilâ iki saat kaynatmak gerekir. İnce süzgeçten iki Üç kere geçirin. Elde edeceğiniz püre 1 kilo ağırlığında olmalıdır. Bunun için su ve 1 kahve kaşığı tuz ilâve edin. Hazırladığınız maddeyi buzdolabında veya serin bir yerde muhafaza edin. Bu mamayı verirken deliği büyük emzikli bir biberon kullanmanız gerekir. Kimi ülkelerde bu havuç çorbası toz halinde eczanelerde de satılır.
İkinci aşama: Biberonu hazırlarken, her zaman kullandığınızın sadece dörtte biri kadar süt kullanın, eksik kalan süt yerine de yukarda tarif ettiğimiz havuç çorbasından katın Bu su retle hazırlanan karışımı yirmi dakika kaynatın. Biberonu her zamanki mama ölçünüzün üçte ikisi kadar doldurun. Kalanıyle iki biberon daha doldurabilirsiniz. Bebek üç saatte bir acıktığını belli etmeye başlarsa, bu mamayı severek yiyecektir. Fakat yemesi için bebeğinizi sakın zorlamayın, doymuş göründüğünde ısrar etmeyin.
Üçüncü aşama: Bu defa her zamanki mama ölçüsünün yarısını kullanın, eksik koyduğunuz yarım ölçü süt yerine de havuç çorbası ilâve edin. Bu aşamada da şeker koymayacaksınız.
Dördüncü aşama: Normal süt ölçüsünün dörtte üçünü ko yun, havuç çorbasıyle normal ölçüyü tamamlayın. Şeker koymayın.
Beşinci aşama: Bu defa normal ölçüde süt koyabilirsiniz. Kaynama sırasında kaybettiği suyu telâfi için biraz da kaynamış su ilâve edin. Şeker koymayın.
Altıncı aşama: Normal ölçüde süt koyun, fakat normal ölçünün üçte biri kadar şeker ilâve edin.
Yedinci aşama: Normal biberona, her zamankinin üçte ikisi kadar şeker ilâve edin.
Sekizinci aşama: Şekeri artık normal ölçüde koyabilirsiniz.
Dokuzuncu aşama: Mamayı her zamanki gibi hazırlayın, ar tık yalnız fazladan
kaynatmak gereği kalmamıştır, un da ilâve edin.
Onuncu aşama: Katı besinlere yavaş yavaş başlayın. Bebeğin kakası, katı besin almaya başlayınca yeniden yumuşarsa, iki aşama geriden, tekrar başlarsınız.
Bazı kimseler tam ya da kısmî perhize giren bebeklerin acıkacağını ve üzüleceklerini düşünerek dertlenirler. Oysa çocukların, bir iki gün aç kalmaları ishalin tehlikeli bir hal almasından her halde çok daha iyidir. Üstelik tehlikeli durumlarda çocukların daha uzun ve daha sık perhiz yapmalarının gerekece ğini de unutmamak lâzım..
Çocuk iki yaşını doldurduktan sonra ağır ishal tehlikesi aza lir. iki yaşındaki, ya da daha büyük yaştaki bir çocuk hasta olursa, doktor gelene kadar yapılacak en iyi şey, çocuğu yataktan çıkarmamak, ateşini almak ve su, kaymağı alınmış süt ve havuç suyu gibi hafif yiyecekler vermektir.