Süt Çeşitleri
Tam süt, bir mama hazırlama deyimidir, (tam yağlı süt de diyebiliriz). Bu deyim, homojenleştirilmişler dışındaki bü
tün sütlerde, şişeyi açmadan önce çalkalamanız gerektiğini hatırlatır. Çünkü, süt tam yağlıdır ve içindeki yağlı maddeler yüze çıkıp birikir.
Homojenleştirilmiş sütler. Bu deyim, sütün içindeki yağın bir araya toplanmayacak şekilde sütün her zerreciğine dağıtılmış olduğunu ifade eder. Süt hazırlanırken gördüğü bu İşlem sayesinde yağ daha kolay slndirilebilir. Bu çeşit sütler, sindirim sistemi fazla nazik çocuklara verilir. Homojenleştirilmiş süt biberon emziğini daha az tıkar, çünkü köpüğü azdır.
Çiğ süt, pastörize edilmemiş bildiğimiz süttür. Yalnız
bebeklere değil daha büyük çocuklara verilmeden önce de 5 dakika kaynatılmalıdır. Bu sayede, ishal, boğaz ağrıları, verem ya da başka bulaşıcı hastalık mikroplarından arınmış olur. Bazı inek türleri, yağ bakımından çok zengin ve sindirimi güç süt üretirler. Köylük yerdeyseniz sütün bir kısım yağını alabilirsiniz.
Yağsız süt. Yağı tamamen alınmış olan bu sütler, hafif ishalli çocuklar için doktor tavsiyesi üzerine kullanılır.
Kimi yerlerde, yağsız süt tozlan da satılır. Genellikle 60 gram suya bir çorba kaşığı katılarak kullanılır.
İshali olan bir bebek için yağsız sulu süt hazırlamanız gerekirse su miktarını İki misline çıkarın, yani 120 gram suya bir çorba kaşığı toz süt koyun.
Şeker koyu süt. Yoğunlaştırılmış süt de diyebileceğimiz bu sütler şekerle zenginleştirilmiştir. Kimi ülkelerde çok kullanılmakla birlikte halen yerini toz sütlere bırakmaktadır. Sindirime çok elverişli ve C vitamini bakımından zengin olan bu sütler çoğunlukla ilk 2 – 3 ayda kullanılır. Koyu sütleri normal sıvılıkta süt haline getirmek için 100 gram suya bu sütten 15 santimetreküp katılır
Buharlaştırılmış süt. Suyu buharlaştırılarak koyulaştı-rılmış bu sütler kutularda satılır. Buharlaşma yoluyle suyun yarısından biraz fazlasını kaybetmiş bu sütlerin de bazı elverişli yanları vardır. Bunların başında tamamen sterilize olması ve hiç bir mikrop ihtiva etmemesi gelir. Kapalı kutusuyle, soğutmaya dahi ihtiyaç göstermeden uzun süre muhafaza edilebilir. Sindirimi, taze sütünkinden biraz daha kolaydır.
Ayrıca, —egzema gibi— allerjik rahatsızlıklara sebep olması ihtimali de çok azdır.
Buharlaştırılarak elde edilmiş toz ya da bileşimi «değiştirilmiş» toz sütler. Buharlaştırılmış ve toz olarak satılan sütlerin bazıları «ana sütüne benzetilmiş»tir. Yani bileşimleri, anne sütüne mümkün olduğu kadar benzetilmek için «değiştirilmiştir». Bu sütleri, ancak doktor tavsiyesiyle kullanın. Doktor, bu konuda size gerekli bilgiyi verecektir.
Sunî süt. Allerjik bebekler ve çocuklar için çeşitli tiplerde «sunî süt» imal edilmektedir. Bunlar özellikle soya unu ve şeker kullanılarak yapılır. Bebeğe bu sütleri biberonun deliklerini genişleterek verin.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZ