Sivilceleri yok etmek için öneriler
Akne, diğer adıyla sivilceler, yüz, sırt, göğüs bölgesinde kıl yağ bezi birikintilerinin en çok görüldüğü bir tür cilt hastalığıdır. Sivilceler çoğunlukla ergenlik döneminde görülürken. Bazı kişilerde yetişkinlik döneminde de sivilce oluşumu devam eder. Çoğunlukla yüz bölgesinde yanaklarda, burun üzerinde, alın bölgesinde birikirken, bazı kişilerde de sırt, arka bacaklar, kalça bölgelerinde de görülür. Cilt üzerindeki yağ bezlerinin tıkanması ve inflamasyonun başlaması ile ortaya çıkan sivilceleri önlemek için cilt temizliği önem taşır.
Sivilcelerin aslında 4 önemli sebebi vardır. Bunlar:
1) Hormonlar
2) Artan sebum üretimi
3) Folikülün içinde meydana gelen değişiklikler
4) Bakteriler
Sivilceleri ve sivilce izlerini yok etmek için neler yapılabilir?
Hemen hemen herkes hayatının bir döneminde sivilce sorunu yaşar. Genelde sivilceler iz bırakmadan geçse de bazı kişilerde sivilce izler kalır. Kalan sivilce izleri özellikle bayanlar için sorun olmaktadır. Sivilce izlerinin oluşmasının en önemli sebebi, sivilceleri tırnaklarla sıkarak patlatmaktır. Sivilce izi kalmasını istemiyorsanız, kesinlikle sivilcelerinizi sıkmayın.
Sivilceler ve sivilce izlerini yok edebilmek için yapılabilecek yöntemlere kısaca değinelim:
1) Lazer yöntemi ile sivilce tedavisi:
Sivilceleri ve sivilce izlerini yok edebilmek için ortalama yüzde 50 ila yüzde 75 oranında başarılı sonuçlar veren lazer tedavi yönteminin tek dez avantajı biraz pahalı bir yöntem olmasıdır. Lazerle sivilce tedavisinde, ablative denilen derinin dış tabakasına etki ederek ve non-ablative denilen deri yüzeyine hasar vermeden dermise etki ederek iki farklı tedavi yöntemi uygulanır.
En çok kullanılan yöntem olan ablative lazer yöntemi ile sivilce izleri hatta yara izleri, kendine has bir metotla yakılmaktadır. Ortaya çıkan deri daha düzgün ve izler nerdeyse görülmez olacak kadar belirsizdir. Cilt de hafifi bir kırmızı etki bırakan bu yöntem birkaç hafta içinde furosemide buy geçmektedir.
Ablatif özelliği olmayan lazer yöntemi cildi sıkarak yeni collagen oluşumuna sebep olur. Bu tip lazer genelde henüz sertleşmemiş ve derinleşmemiş sivilceler için kullanılır.
2) Keserek çıkarma yöntemi:
Bu metot genelde büyük ebattaki sivilce izlerinde kullanılır. Var olan sivilce izi ufak bir kesici cihazla kesilerek çıkarılır ve akabinde dikiş atılır. Bunun yanında sivilce veya yara izi kesilerek çıkartıldıktan sonra deri nakli yapılabilmektedir.
3) Der altında kesi yöntemi ile sivilce tedavisi
4) Dermabrasion yöntemi ile sivilce tedavisi
5) Dolgu yöntemi ile sivilce tedavisi
6) Kimyasal peeling yöntemi ile sivilce tedavisi
Sivilce ve sivilce izlerinin geçirecek ilaçlar nelerdir?
Sivilce ve sivilce izlerinin geçmesi için farklı losyon ve ilaçlar kullanılmaktadır. Yalnız bu noktada dikkat etmeniz gereken en önemli konu, kullanacak olduğunuz sivilce ilaçlarının, sivilce kremlerinin sizin cildinize özel ve doktor tavsiyesi olarak kullanmanız gerekir. Bunun yanında kullanılacak olan sivilce kremi, sivilce ilacının dozajını asla aşmayın. Aksi halde cildinizde kalıcı hasarlar oluşturabilirsiniz. Kullanılacak olan sivilce ilaçlarının, sivilce losyonlarının böbrek yetmezliği olan, karaciğer yetmezliği olan ve gebelik döneminde olan kadınlarda bu tür ilaçlar ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir. Aynı zamanda ozon yağı son derece doğal bir üründür ve hiçbir yan etkisi yoktur.
Sivilcesiz bir yüz için neler yapmanız gerekir?
Cildinizi her gün düzenli olarak yıkayın.
Cildinizi kurutacak sabunlardan uzak durun.
4 günde bir kil maskesi uygulayın. Son derece kolay uygulanan oldukça ucuz ve çok yararlı bir sivilce maskesidir.
Beslenmenize dikkat edin. Çikolata, şarküteri ürünler tüketmeyin.
Gece uykunuzu mutlaka alın. Çünkü cildinizin sağlığı için gece uykusu çok önemlidir.
Elinizi, tırnaklarınızı yüzünüzden uzak tutun. Kesinlikle sivilcelerinizle oynamayın.
Kesinlikle bir uzmandan yardım alın. Asla kulaktan dolma sivilce kremleri, sivilce ilaçları kullanmayın.