Sezeryan ile Doğum
Sezaryan Doğum nedir?
Sezaryan doğum, anne karnındaki bebeğin, annenin karın kısmına uterus açılarak çıkartılması işlemidir. Vajinal yol ile doğum yapmanın sakıncalı olduğu durumlarda, annenin kendi terci geçerli olduğunda, anne veya bebeğin sağlığı için normal doğum yapılmaması gereken durumlarda sezeryan doğum yapılabilir.
Sezaryan doğum aslına bakarsanız bilinen en eski doğum yöntemlerinden biridir. Tıbbi teknolojinin ilerlemesi ile birlikte, sezeryan ameliyat yöntemleri de gelişmiştir. Sezeryan doğum ameliyatlarının hijenik koşullarda yapılması, gerektiğinde kan verilmesi, güçlü mikrop kırıcı ilaçların kullanılması, en gelişmiş teknelojilerin kullanıldığı cerrahi malzemelerin kullanılması, genel anestezi ve belden aşağının uyuşturulması ile anestezi yönteminin uygulanması gibi avantajları sunmasıyla normal doğum kadar rağbet edilen doğum yöntemi olmuştur.
Genellikle sezaryan doğum ile doğum yapma süresi yarım saat ile 45 dakika arasında sürmektedir. Sezeryan doğum ile ameliyat başladıktan 10 dakika sonra bebek anne karnından çıkarılır ve hemen ardından karın bölgesindeki kesiler dikilir. Zira anne karnındaki bebeğe ulamsak için 8 kat tabaka kesilmektedir ve bebek alındıktan sonra bu 8 kat tabaka tekrar dikilmektedir.
Bebeğe ulamsak için kesilen bu 8 kat tabaka:
Cilt,
Cilt altı yağ dokusu,
Kasların koruyucu kılıfı,
Kas tabakası,
Karın iç zarı,
Uterus zarı,
Uterus kası,
Amnion zarıdır.