Kadınlar Sitesi

Kekik Çeşitleri: 14 Çeşit Kekik ve Faydaları

Kekik çeşitleri yüzyıllardır insanların sağlığına derman oluyor. Türk mutfağında en çok tercih edilen baharatlar arasında olan Kekik, Latince adı Lamiaceae olan Ballıbabagiller ailesinden, Satureja, Coridothymus, Origanum, Thymbra ve Thymus cinslerine verilen bir isimdir.

Oldukça hoş bir esansı bulunan bitki, özellikle güneşli ve sıcak yerlerde görülür.

Oldukça kolay yetiştiği için tarlalarda, çimenliklerde, çayırlarda ve ormanlarda sıklıkla rastlanır. Ayrıca evlerde ve bahçelerde büyütme fırsatı vardır.

Kekik Faydaları Nelerdir?
Kekik çeşitleri dünya çapında farklı şekilde olsa da, gösterdiği faydalar bakımından oldukça benzerdir

Anti-bakteriyel özelliği bulunan kekik çeşitleri, mantarların ve bakterilerin sebep olduğu hastalıklara karşı mücadelede faydalıdır. Vücudun hem içindeki, hem de dışındaki bakterileri öldürebildiği için daha sağlıklı bir yaşam sunar. Çayının yapılması durumunda böylece dezenfekte etmede de kullanılır.
A Vitamini bakımından zengin olan kekik çeşitleri, güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Görmeye de yardımcı olarak, kuvvetlenme sağlar.

Kekik çeşitleri antiseptik ve antibiyotik niteliklere sahiptir. Dolayısıyla boğaz ağrıları, kuru öksürük ve nezle gibi hastalıklara karşı da kullanılır. Bronşit’te de kullanılan kekik çeşitleri, yağının çıkarılmasıyla beraber antimikrobiyel özelliklerinde güçlenme gösterir.

Kekik çeşitleri, içerisinde bulunan demir, K vitamini, manganez ve kalsiyum sayesinde kemikleri güçlendirerek, daha sağlıklı ve dayanıklı yapar. Bu sayede kemik hastalıklarına doğal korumadır.
Kekik çeşitleri kapsamında olan demir, vücudumuzdaki kırmızı kan hücrelerinin hem büyümesi, hem de gelişmesi için mühimdir. Böylece anemiye engellemek amacıyla da tercih edilir.

Kekik çeşitleri, kronik inflamasyonun engellemesinde destektir. Böylece kalp rahatsızlıklarına karşı size destek olur. Yağının yapılması, kalbi güçlendirmede ve geliştirmede etkilidir.
Kekik çeşitleri cilt üzerinde bulunan aknelere karşı da yararlıdır.
Kekik, kafamızda kan dolaşımını hızlandırır.
Kekik, saç dökülmesini ve kepeği engelleyerek, uzamasına destek olur.
Stres üzerinde yardımcı olur ve sünür sistemine destek olur.
Düzenli kekik kullanımı, enerji verir ve mevcut yorgunluğu giderir.
Kekik çeşitleri, romatizma üzerinde rahatlama sağlar.


Kekik çeşitleri, içerisinde bulunan demir, potasyum, magnezyum, manganez, kalsiyum, selenyum, B vitamini, A vitamini, C vitamini, E vitamini, beta karoten, omega 3 ve folik asit bulundurur. Tüm bu vitamin, mineral ve organik yağların faydalarını barındıran Kekik, düzenli bir kullanımla daha sağlıklı bir yaşam sunar.

Kekik çeşitleri nelerdir? Bilim insanları, bu hususta dünyada 350 üzerinde tür olduğunu belirtir. Bunlardan bazıları şu şekildedir.

Thymus Vulgaris Fenol: Bu kekik çeşidi yüksek irtifalarda görülmektedir. İçeriğinde %90’a varan fenol ile oldukça yararlıdır.
Dağ Kekiği: Başlıca kayalık yerlerde ve dağlarda yetişir. Doğal bir antibiyotik olarak bilinir. Vücudu mikroplardan temizleyerek, hastalıklara karşı muhafaza eder. Bu türün çayı yapıldığı gibi, yemekler içerisinde de sıklıkla kullanılır.


Thymus Vulgaris 1,8 Cineole: Bu kekik çeşidi bünyesinde %80 – %90 arasında bir sineol bulundurur. Böylece analjezik, balgam söktürücü, anti-karatar ve di-üretik nitelikler taşır.
Bahçe Kekiği: Evlerde ekilmek suretiyle yetişen bu türler, yaz aylarında toplanır. Kurutulması ardından yağ yapılabileceği gibi, baharat olarak da tercih edilebilir.
Thymus Vulgaris Geraniol: Söz konusu kekik çeşitleri yüksek irtifalarda yetişmekle beraber; sonbahar aylarında hasadı yapılır. Koku olarak limonu andırır.
Thymus Vulgaris Alpha Terpineol: Bu kekik bibere benzeyen bir esansa sahip olup, ilkbahar aylarının başlarında toplanır.
Bilyalı Kekik: Özellikle Ege ve Batı Akdeniz kıyılarında sıkça rastlanan bu tür, Türkiye’de yapılan kekik ihracatında en önemli yeri bulundurur.
Thymus Vulgaris Thuganol: Doğada sıklıkla rastlanan bu bitki, halk arasında tatlı kekik adıyla da bilinir. Vücudumuzda bulunan hormonlar ve bağışıklık sisteminde destekleyici etki yapan bu tür, oldukça yararlıdır.
İstanbul Kekiği: Genellikle Marmara ve Ege bölgelerinde görülen bu tür, temmuz ve ağustos gibi yaz aylarında çiçeklenir.
Yayla Kekiği: Carvacrol bakımından %40 – %80 arasında değere sahip olan bu kekik, endemik türler arasındadır.
Thymus Vulgaris Carvacrol: İçerisinde Carvacrol bulunan bu kekik, antiseptik özellik taşır. Carvacrol, hasadının yapıldığı zamana göre içerisinde %30 – %60-80 oranındadır.
Beyaz Kekik: Güneydoğu Anadolu ile Batı Anadolu bölgelerinde görülen bu türler, akciğer kanserini tedavi etmek için kullanılan bir seçenektir.
Thymus Vulgaris Linalool: Anti-fungal ve Anti-bakteriyel nitelikler bulunduran söz konusu Kekik çeşitleri yüksek irtifalarda görülür.
Thymus Vulgaris Timol: Antiseptik yönü oldukça güçlü olan kekik çeşitleri, %60 ile 70 arasında timol içerir ve sonbahar aylarında toplanır.
Bu türler Kekik çeşitleri arasında birkaç tane olup, dünya üzerinde yetiştirilen pek çok türü vardır. Kullanım alanı bakımından oldukça zengin olan kekiğin, özelikle yağı yapılarak kullanılmaktadır.

Kekik Yağı Nasıl Yapılır?
Malum olduğu üzere yağlar, uçucu ve sabit yağlar olmak üzere ikiye ayrılır. Kekik yağı, bunlardan uçucu sınıfa dâhildir. Kekik çeşitleri hepsinden yağ üretmek mümkün olup, buhar eşliğinde damıtma yöntemiyle elde edilir. Burada ne kadar fazla damıtılırsa, elde edilen renk de öyle olur. Örneğin uzun süre damıtma beyaz kekik yağı sonucunu verir.

Peki, Kekik çeşitleri evde yağ haline getirebilir mi? Eğer gerekli malzemelere sahipsiniz, kendi yağınızı bizatihi kendiniz yapabilirsiniz. Burada gereksinimiz olan malzemeler şunlardır.

  • 250 ML zeytinyağı

  • Tencere

  • 1/2 fincan kuru kekik

  • Havan

  • Cam kutu

  • Huni


Peki, kekik çeşitleri nasıl yağ yapılır? Bunun için öncelikle kekiği alarak, havana güzelce koymanız gerekir. Ardından kekiği güzelce döverek, yağı çıkana dek tamamen ezilmesini sağlayın. Bundan emin olduktan sonra herhangi bir tencereyi alarak, ateş üzerine yerleştirin ve kekiğin kendisini ve yağını içine dökün.

Ardından tencere içerisinde minimum 5 dakika boyunca kaynamasını sağlayın. Bu esnada ocağı orta ateşe alın ve sürekli karıştırın. Süre dolduğunda ocağı kapatarak, kekiği ve yağı soğumaya bırakın. Bundan sonra huni yardımıyla cam kaba aktararak, serin bir ortamda muhafaza edin.

Kekik Çeşitleri: 14 Çeşit Kekik ve Faydaları 6

Kekik Yağı Nasıl Kullanılır?
Peki, bu şekilde elde edilen Kekik yağı nerede kullanılır? Bu yağı ister soluyabilir, isterseniz ağzınızda gargara şeklinde tercih edebilirsiniz. Ayrıca masaj halinde uygulanması da mümkündür. Böylece yağın getirdiği tüm faydalardan yararlanılır.

Bu yağın kullanım alanları oldukça farklı olup, bunlardan bir tanesi ağrı kesici amaçlıdır. Bunun için hazırladığınız kekik yağından üç damla alarak, bunu 2 çay kaşığı susam yağı ile güzelce karıştırmanız gerekir. Ardından nereniz ağrıyorsa, masaj olarak uygulayın. Örneğin karın bölgenizde ağrı çekiyorsanız, buraya masaj şeklinde kullanmak ağrınızda yardımcı olacaktır.


Eğer evinizde küvetiniz varsa ve uzun keyifler yapmayı seviyorsanız, kekik yağı bunu daha sağlıklı ve dinlendirici yapabilir. Eğer suyun içerisine iki damla eklerseniz, günün tüm yorgunluğunu daha çabuk ve etkili şekilde atlatabilirsiniz.
Kekik yağı, daha iyi uyumanızı sağlamak için de kullanılır. Bunun için yapmanız gereken, dağıtıcı ünitenize 1 ya da iki damla eklemektir.
Kekik yağı gargara yağılırsa, ağız sağlığını korumakta da yardımcı olur.
Eğer vücudunuzun herhangi bir yerinde yara varsa, kekik yağı yarayı ve izini azaltacaktır.
Evinizde tüm kekik çeşitleri, kolay ve pratik bir şekilde yağ yapılarak, kullanılabilir. Böylece düzgün ve düzenli bir kullanım, sağlığınıza pek çok fayda getirir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ