Memeyi nasıl vermeli?
Memeyi nasıl vermeli? Bebeklerin çoğu memeyi kolaylıkla alır vs emerler. İlk haftalarda, uzanmış olarak emzirmek size daha kolay gelecektir. Bebeği yanınıza yatırın. Siz de, yüzünüzü bebeğe dönerek yan yatın ve memenizin başı bebeğin ağzına değecek kadar yaklaşın. Belki dirseğinize dayanmanız gerekecektir. Çocuk, memeyi ağzının yanında hissettiği anda, yakalamak İçin elinden geleni yapar. Meme çocuğun burun deliklerini kapatmasın, buna dikkat edin. Soluk almasını kolaylaştırmak için parmağınızla memeyi bastırın, iki hafta sonra bırakın bebek istediği kadar emsin, ilk haftalarda ise,
meme başları acıyorsa, emzirme 15 dakikayı geçmemelidir. 90″ıncı bölümde bebeğin gazını çıkarma (ya da geğirmesini sağlama) yönteminden söz etmiştik.
Zamanla, size en iyi gelen emzirme duruşunu bulursunuz: Uzanarak ya da oturarak… Uzanarak meme vermek bazılarına daha uygun gelir, fakat çoğunluk oturarak emzlrir. Kollukları dirseklerinizin hizasına gelen rahat bir koltuk; bu da olmazsa kolunuzu dayamak için bir minder ya da yastık… Kısacası, emzirirken size en rahat gelen duruşu seçin.
Anne, meme vermeye alışınca, özellikle uykusunun çok olduğu saat 2 ve 6 emzirmeleri sırasında uyuyakalabilir. Koluyla bebeğin soluğunu tıkaması gibi bir tehlike az da olsa mevcuttur. Bu yüzden, gündüzleri yalnız olduğunuzda geceleri de her zaman oturarak emzirmeyi tercih edin.
Ruhî durumunuzun, sütünüzün kolaylıkla gelip gelmemesi bakımından önemli bir rol oynadığını çabucak fark edeceksiniz. Bazen çocuğun ağladığını duymak bile sütün akmasına yol açar, öte yandan gereksiz endişeler yüzünden sütün çekHdiği de olur. Vakit bulursanız, her emzirmeden önce 15 dakika uzanıp, gerginlik yaratacak bütün düşünceleri zihninizden çıkarmaya ve bütün varlığınızla «gevşemeye» çalışın: Gözlerinizi kapatın, kitap okuyun, ya da müzik dinleyin