Kadınlar Sitesi

Mama Çeşitleri Suni Beslenme

Mama Çeşitleri Suni Beslenme
Mama nedir? Mamanın esrarlı hiç bir yanı yoktur. Ma­ma, inek sütü, şeker ve su karışımından ibaret bir yiyecektir. Su ve şeker, inek sütünü, anne sütünün bileşimine mümkün olduğu

kadar yaklaştırmak için katılmıştır (Kimi zaman doktor şeker koydurtmaz).
Biberonları ve kullanılan öteki gereçleri dikkatle kaynatma­mızın sebebi, sütün, yalnız çocukları değil mikropları da besleyen bir madde oluşundandır. Bugün hazırlanan bir biberon, içinde bazı bakteriler varsa yarın, tam bir bakteri üretme ortamı, yani bir mikrop yuvası haline gelir. Hazırlanan biberon kullanılacağı zamana kadar serin bir yerde muhafaza edilmezse mikrop üreme­si de çok hızlanır. Mamayı kaynatmanın diğer bir yararı da, bunun daha kolay sindirilir bir hale gelmesidir.
Bebeğinize en yararlı sütün hangisi olduğunu doktorunuzdan öğrenebilirsiniz. Fakat bilgi edinilmesi bakımından en çok kullanı­lan süt (mama) çeşitlerinin bir listesini veriyorum.
 Pastörize süt. Daha çok 5 aylıktan büyük bebekler için kullanılır. Pastörizasyon sırasında süt çok yüksek derecede ısıtıl­dıktan sonra şişelere konur ve bu ısınma sırasında sütün içindeki en tehlikeli mikroplar ölür. Fakat hepsi yok olmadığı için bu süt şişeye konduğu andan sonraki 2-3 gün içinde kullanılmalı ve soğuk yerlerde muhafaza edilmelidir.
Süt tozu. Süt tozu çoğunlukla beş aydan küçük bebek­ler İçin birçok ülkede en çok kullanılan besin maddesidir.
Ayrıca bu sütler, taze sütün biyolojik ve diyetle ilgili özel­liklerine sahiptir. Bunlar arasında özellikle, lizin gibi, çocuklar için çok önemli vitaminleri ve amino asitleri sayabiliriz.
Hazırlanmaları çok kolay olan süt tozları, kapalı kutularda kuru ve serin yerlerde çok iyi muhafaza edilebilirler. Bununla birlikte, nemli olduğu için buzdolabı pek tavsiye edilmez.
Genellikle 90 gram suya konan 13 gram toz süt, 100 santi­metre küp süt verir
Asitli süt. Asitli sütler biraz mayhoştur. Batı ülkele­rinde bebek sütleri, özellikle süt tozları İçinde en çok kullanılan bu asitli sütlerdir. Sebebi de asitli sütlerin çok kolay sindirile-bilmesi, mikrop bakımından güvenilir olmaları ve biberon içinde, hazırlanmış olarak kolay muhafaza edilmeleridir.
Bu sütlerin çoğu, sütün tabiî bir unsuru olan laktik asit ya da limondan çıkarılan sitrik asit eklenmesiyle elde edilir.
Asitli sütlerin bazıları, çok küçük bebekler için hazırlanmış olduklarından bunların yağı da kısmen alınmıştır. Öteki asitli toz sütler, «tam»dır ve gerekli un ve şe­keri ihtiva ederler. Yani kullanılmaya

hazırdırlar.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ