İlkkatı Yiyecekler ve Beslenme Saatlerinde Değişiklik
YİYECEKLERDE VE BESLENME SAATLERİNDE DEĞİŞİKLİKLER
Bebeğinizi her zaman muayene eden ve sindirim sistemini çok iyi bilen doktorunuz, bu çeşit değişiklikler için danışabilece ğiniz en uygun kimsedir. Dolayısıyle aşağıdaki bilgiler özellikle doktora ya da bu konuda yetkili bir yere danışma imkânından yoksun anne babalar için verilmiştir.
ilk katı yiyecekler. Katı yiyeceklere ne zaman başlanacağı belirli bir kurala bağlı değildir. Bundan elli yıl önce, katı yiyeceklere bir yaşında başlanırdı. O günden beri doktorlar, çocuklara gittikçe daha erken katı yiyecek vermekte ve bunda oldukça başarı sağlamaktadırlar.
Doktorların katı yiyeceklere erken başlanmasını tavsiye et melerinin iki sebebi vardır: Önce, bebekler, bu değişikliğe ne kadar küçükseler o kadar kolay alışırlar. Sonra da, sütte bulun mayan demir gibi birtakım unsurlar katı yiyeceklerde bulunur.
Şimdi doktorlar, ilk katı yiyeceği bir ile dört ay arasında vermekte ve bundan daha erken başlanmasına lüzum görmemek tedirler. ilk aylar boyunca bebek, kendisine gerekli bütün kaloriyi sütten alabilir; sindirim sistemi ise nişastayı kullanmasına imkân vermez ve sindiremediği yiyecekleri dışkı ile beraber çıkarır.
Bebeğin doğuştan herhangi bir alerjisi varsa, doktor, süte başka besin maddeleri katma zamanını tayin ederken, tabiatıyle daha ihtiyatlı davranacaktır. Böylece bebeğin yaşı büyüdükçe yeni besin maddelerine karşı alerji duyma ihtimali azalır.
Doktor, katı yiyecekler verirken özellikle bebeğin iştahını ve gelişme derecesini gözönünde tutar. Örneğin, anne sütüyle tatmin olmayan iki buçuk aylık bir bebeğe katı yiyecek verilmeye başlanması
çok tabiîdir. Bu şekilde takviye olarak biberon kullanma zahmeti de ortadan kalkar. Yalnız sütle beslendiği halde sık ve sulu kaka yapan bebeklere ise, sindirim sistemini daha çok bozmamak için, ancak dördüncü ya da beşinci aylarda katı yiyecek verilir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZ