Kadınlar Sitesi

Göz tansiyonu körlüğe yol açar mı?

Halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen glokom çok sinsi bir hastalıktır.Hiç bir belirtisi yoktur.Sadece insanlar en azından yıllıkda olsa  yılda bir defa yapılan göz muayenesinde bilinmekte.Zamanında tedavisi yapılmazsa körlüğe kadar gidebilecek bir hastalık oluyor.

Göz tansiyonu çeşitli tiplerde olmakta.Bunlar erişkin ve çocuk glokom ayrıca dar açılı ve geniş açılı glokom olarak bilinmektedir.Glokom hastalığında hastaların normal hayatlarında hiçbir şikayetleri yoktur. Hastanın gözünde bulunan ve ön odacık denilen yerleri dardır.

Günün birinde dar olan yer, aniden kapanır, göz tansiyonu birden yükselir ve hasta göz tansiyonu krizine girer. Krizin ardından, ağır görme kaybı ve şiddetli ağrıyla oluşmakta. Bunların tedavisi  lazerledir.

Uzun zaman krizde kalanlarda ya da kronik kriz geçirenlerde ameliyat(cerrahi operasyonu) duyulabilir. Yaş ne kadar ilerlemiş ise ne derecede mercek kalınlaşmışsa göz tansiyonu krizine girme riski o kadar artar. Bu tür krizler  genelde 40 ve üstü yaşlarda görülür.

Göz tansiyonu(glokom)kimlerde daha çok görülür?45 yaşını geçenler, akrabalarında glokom bulunanlar, GİB anormal şekilde yüksek seyredenler, şeker hastalığı olanlar, yüksek miyopi olanlar, uzun süreli kortizon ilaç kullanımı olanlar, göz yaralanması olanlar , yüksek kan basıncı olanlar, şiddetli kansızlık hastalığı olanlar en büyük risk taşıyan kişilerdir

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ