Emzirirken Bunlara Dikkat Edin
Sonuna kadar sebat edin. Çocuklarını emziremediklerinden yakınan anneler yanında, modern hayatın emzirme düzenini bozacak kadar hareketli sinir bozucu olduğunu söyleyenler de vardır. Bunlar doğal beslenme bakımından elverişli şeyler olmayabilir, fakat tek önemli etken de bundan ibaret sayılmaz. Emzirmede başarısızlığın asıl sebebi, genellikle bunun üzerinde yeterince ısrar edilmemiş olmasıdır.
Emzirmede üç etken rol oynar:
1) mümkünse hiç biberon vermemek,
2) cesaretini hemen kaybetmemek,
3) süt gelmeye başladığı zaman göğüsleri yeterince uyarmak.
İlk üç-dört gün, bebeğe biberon verirseniz —ki bazı doğumevlerinde çeşitli sebeplerle böyle yapmayı uygun görürler— başarılı bir şekilde meme verme şansınızı azaltmış olursunuz. Gerçekten de, bu şekilde kolay tatmin olan bebek, meme emmek için zahmete girmeye yanaşmaz. Sütünüz gelir gelmez, bebek de doymuş göründüğü ve zayıflamadığı takdirde biberonu ortadan kaldırmanız iyi olur.
Kimi anneler, süt geldiğinde ya da süt geldikten iki üç gün sonra, sütlerinin bol olmadığını görünce üzülürler. Oysa ilk günlerde hiç üzülmeye değmez, çünkü henüz başarı şansınızın yarısını dahi kullanmamışsınızdır. Eğer beşinci gün 30 gram süt elde edebildiyseniz çaba harcamaya devam edin. Yanınızda tecrübeli bîr anne ya da hastabakıcı varsa, size mutlaka cesaret vereceklerdir.
Genellikle saat 22 ile saat 2″deki gece emzirmeleri, bu dönemde, memeleri uyarma bakımından gündüz emzirmeleri kadar önemlidir. Eğer göğüsler, bebeğe üç-dört saat yetecek kadar süt üretmiyorsa, memeleri sık sık emzirerek
boşaltmak (her seferinde iki memeyi de vermek) yerinde olur. Yalnız meme uçlarının zedelenmemesine dikkat edin. İnek sütü bulunmayan yerlerde çocuklar memeye bu şekilde alıştırılır. Memeler, sık sık boşaltılmakla daha çok süt üretme bakımından uyarılmış olur va bebek de, gittikçe daha aralıklı olarak emzirilmek ister. Gördüğünüz gibi, serbest rejim, anne sütüyle beslenmeyi teşvik eden bir rejimdir.
Bunları, doktor bulamayan ye kendi başlarına karar vermek zorunda kafan anneler için yazdım, ayrıca söylediklerimden hiç birinin harfi harfine uygulanması zorunlu değildir. Örneğin kimi durumlarda doktor, doğumdan sonra biberon verilmesini İster. Bu kararı, bebeğin ya boyuna ya genel durumuna bakarak, ya da anne sütüyle beslenmenin aleyhte olacağını gösteren başka belirtilere dayanarak vermiştir. Sütün gelmesi için uzun süre beklemek de doğru olmaz. Bebek çok iştahlı olduğu halde kilo kaybetmeye devam ediyor ya da su kaybı (deshydratation) yüzünden ateşleniyorsa biberona başlamak elbette daha yerinde bir davranış olacaktır.
Meme uçları yara oluncaya, ya da anne bitip tükeninceye kadar meme vermek de doğru değildir. Sık sık meme verme yü zünden anne yeterince dinlenemiyorsa, yorgunluğun anneye de çocuğa da zarar vereceğini unutmamak gerekir.
Anne doğumevîndeyse ya, da doktor kendisini sık sık ziyaret edebiliyorsa, şu konularda doktor tavsiyelerine göre hareket edilir: Bebek, biberon kullanmaksızın, yetersiz bir anne sütüyle kaç gün idare edebilir? Anne, meme uçlarının zedelenmeyeceğinden emin olarak çocuğu ne kadar süre sık sık emzirebilecektir? Anneyi gecede kaç kez kaldırabiliriz? Annenin çalışma saatleriyle bebeğin beslenme saatleri nasıl bağdaştırılabilir? Unutmayın kî, doktor, kararlarını, annenin tutumuna ve onun emzirme konusundaki düşünüşüne bakarak verecektir. Doktora, çocuğunuzu emzirmek İstediğinizi ve bunu başarmaya azmettiğinizi söylerseniz, İsini çok kolaylaştırmış olursunuz