Diş eti hastalıkları
Diş eti hastalıkları ağız bakımının sağlıklı yapılmaması, gebelik dönemindeki değişiklikler, bazı damar hastalıkları ya da kalıtımsal nedenlerin diş eti kanamalarına yada kanser hastalıkların neden olduğu söylenmekte.Diş eti kanaması ihmal edilmemesi gereken bir hastalıktır. Bu hastalığın önlenmesi için kanamaya neden olan etkenlerin biran önce doktora gidip tedavisi yapılması gerekiyor.
İltihabi reaksiyon oluşmuşsa iltihap ilaç tedavisi yapılarak kurutulması lazım. Bunların yanı sıra fırçalama ihmal edilmemelidir. Tuzlu ılık su ile gargara yapmak da iyi diş eti kanamalarına iyi gelir.
Diş eti kanaması durumunda, kanamayı daha da artıracağı endişesiyle genelde fırçalanma işlemi yapılmamakta ama çok yanlış bir durum bu.Tam tersi yapılıp dişler günde en az bir defa yapılmalı.
Tedavi yöntemleri, dişetinin tekrar dişe adaptasyonu veya dişetinin büzülerek cebin elimine olması için yeterlidir. Dişeti hastalığının erken döneminde vakaların çoğunluğunda, diştaşı temizliği, plağın uzaklaştırılması ve düzgün bir kök yüzeyinin sağlanmasını takiben günlük etkin ağız bakımı başarılı bir tedavi için yeterlidir.
Daha ilerlemiş vakalar cerrahi tedaviyi gerektirebilir.Tedavinin amacı dişleri çevreleyen derin periodontal ceplerdeki diştaşlarını temizlemek, cebin büzülerek eliminasyonunu ve düzgün bir kök yüzeyini sağlamak ve daha kolay temizlenebilir bir dişeti formu oluşturmaktır.