Kadınlar Sitesi

35 yaşındaki genç kadın çok su içtiği için hayatını kaybetti! Uzmanlar uyardı: Aşırı su tüketimi komaya sokabilir

 

ABD’nin Indiana eyaletinde yaşayan Ashley Summers isimli bir kadın, su zehirlenmesinden hayatını kaybetti. Ani ölümüyle sevenlerini yasa boğan Summers’in ölmeden önce baş ağrısı ve baş dönmesi gibi semptomlar gösterdiği belirtildi.

ABD’de yaşayan 2 çocuk annesi Ashley Summers, aşırı su içmekten zehirlenerek yaşamını yitirdi.

35 yaşındaki kadının, susuzluk hissini asla gideremediğini ve 20 dakikada 500 ml su içtiği için zehirlendiği ortaya çıktı.

Sonrasında beyin sarsıntısı geçiren kadın, garaj kapısında yere yığıldı ve bilincini kaybetti.
RESİMLERİ BÜYÜTMEK İÇİN ÜZERİNE TIKALYIN

Ailesiyle göl kenarında sakin bir gün geçiren Summers, eve döndüğünde şiddetli bir baş ağrısı ve baş dönmesi yaşadı.

Hastaneye kaldırılan talihsiz kadına, vücutta çok fazla su olması ve yeterli sodyum olmaması sonucu gelişen hiponatremi teşhisi konuldu. Ana okulu öğretmenliği yapan Summers’in beklenmedik ölümü, sevenlerini derinden sarstı.

 

”20 DAKİKADA 4 ŞİŞE SU İÇTİ”
Summers’ın erkek kardeşi Devon Miller şoke eden olay hakkında şunları söyledi:

”Kardeşim ne kadar su içerse içsin asla doymuyordu. 20 dakikalık deniz yolculuğunda bile 4 şişe su içti. Ertesi gün beni aradıklarında kardeşimin hastaneye kaldırıldığını öğrendim. Beyninde şişlik olduğunu ve sebebini henüz bulamadıklarını söylediler. Sonrasında aşırı su içmekten zehirlendiğini öğrendik”

Hiponatremi, böbreklerden su emilimini sağlayan hormon olarak da bilinen antidiüretik hormonunun fazla olmasıyla oluşur. Bu rahatsızlık, total vücut suyu ve sodyumundaki önemli bir artışla beraber klinik olarak ödem veya asit ile karakterize bir tablo sunar.

ABD’li uzman uyardı
ABD’li beslenme uzmanı Kathleen M. Zelman, çok fazla su içildiğinde beyin fonksiyonlarında bozulmalar yaşanabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

Zelman, bu durumun beyin hücreleri şişmelere neden olabildiğini, hücreler şiştiğinde ise beyinde basınç oluştuğunu vurguladı.

 

AŞIRI SU TÜKETİMİ BEYNİ ŞİŞİRİYOR
Çok su içmenin yaratacağı ölümcül etkilerden söz eden Zelman, ”Vücuttaki yüksek su miktarı nedeniyle seviyeleri düştüğünde, sıvılar hücrelerin içine girer. Sonra hücreler şişer ve nöbet geçirme, komaya girme ve hatta ölüme bile yol açabilir” dedi.

Aşırı su tüketimi sonucu kanda su miktarı artar, artan su miktarı başta sodyum olmak üzere elektrolitlerin kandaki yoğunluğunun azalmasına neden olur.

Kanda sodyum yoğunluğunun düşmesi sonucu hücrenin içine doğru sıvı geçişi olur ve hücre şişer. Bu durum beyin hücrelerinde gerçekleştiğinde sonuçlar ölümcül olabilir.

Dr. Blake Froberg, su zehirlenmesi kaynaklı ölümlerin çok nadir görüldüğüne dikkat çekerek, yaz aylarında dışarıda çalışan insanlarda ya da sıcak havada sık sık egzersiz yapan kişilerde bu durumun görülme ihtimalinin yüksek olduğunu vurguladı.

 

Froberg, “Bir kişiyi bu riske daha açık hale getirebilecek bazı şeyler vardır, ancak genel olarak meydana gelen şey, vücudunuzda çok fazla su ve yeterli sodyum olmamasıdır” dedi ve daha sonra insanların elektrolit, sodyum ve potasyum içeren şeyler içmelerinin önemli olduğunu belirtti.

Ailesi, Ashley’in organ bağışçısı olduğunu ve kalbi, karaciğeri, akciğerleri, böbrekleri ve uzun kemik dokusunun bir kısmını bağışlayarak beş kişinin daha hayatını kurtardığını açıkladı.

Su zehirlenmesi çok su içmenin zararları arasında en şiddetli olanlardan birisidir. Ancak çok fazla su içmek her zaman bu kadar şiddetli sorunlara neden olmaz. Su tüketiminin sürekli olarak kontrol edilemediği noktada bu durumun sağlık sorunları ile ilgili olduğu unutulmamalı ve mutlaka bir hekime danışılmalıdır.

 

Böbrekler, vücuttan atılması gereken ve vücutta tutulması gereken su miktarını başarılı bir şekilde ayarlayabilirler ancak çok fazla su içmek böbreklerin fazla sudan kurtulamaz hale gelmesine neden olur.

Çok su içmek ishale ve uzun süreli terlemeye neden olabilir. Ayrıca, hücre içi ve hücre dışı potasyum iyonlarının dengesini bozar; potasyum iyonlarının dengesinin bozulmasına bağlı olarak ishal ortaya çıkabilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ