Bebeğinizi olduğu gibi kabul etmesini bilin
Bebeği olduğu gibi kabul etmesini bilin. Bu onu yetiştirmenin en iyi yoludur. Çocukların her biri nasıl ayrı birer yüze sahipseler, gelişmelerinin temposu da aynı şekilde birbirinden farklıdır. Kimi bebekler vücutça çabuk gelişir, oturmaya, kalkmaya ve yürümeye çok çabuk başlarlar. Bunlar bir çeşit atlet-bebeklerdir. Bununla birlikte aynı bebek konuşma ya da parmaklarını kullanma konusunda aynı hızlı gelişmeyi göstermeyebilir. Çok hareketli, ayakta durabilen ya da emekleyerek hızla koşabilen bir bebek de yürümeyi çok yavaş öğrenebilir. Fiziksel bakımdan çok gelişmiş bir bebek de başka bir bebekten daha geç diş çıkarabilir; yahut bunun tersi olur. Sonradan okulda çok zeki olan bir çocuk, o kadar geç konuşur ki anne-baba çocuğun dilsiz Olduğunu sanıp endişeye bile kapılırlar. Buna karşılık zekâsı normal bir düzeyde olan bir çocuk da korkunç bir geveze olabilir. Bu örnekler, insanoğlunu meydana getiren çeşitli unsurların, birbirinden ne kadar farklı şekilde geliştiklerini gösterdiği gibi; tek tek ele alınan kişilerin gelişmeleri sırasında tüm olarak ne kadar karmaşık aşamalardan geçtikleri hakkında da bir fikir verebilir.
Birisi güçlü bir çatıya, geniş omuzlara ve güzel adalelere sahip olmak için doğmuşken, bir başkası daima nazenin ve cılız kalır.Birincisi şişman olmak İçin doğmuştur. Herhangi bir hastalık sırasında zayıflasa bile,
kaybettiği kiloları iyileşir iyileşmez alacak, karşılaştığı sıkıntılar iştahını hiç bir zaman kesmeyecektir. İkincisi ise en besleyici şeyleri yediği ve sakin ve mutlu bir hayat sürdüğü halde daima zayıf kalacaktır.
Bebeğinizi, olduğu, göründüğü ve davrandığı gibi kabul edip benimseyin ve sevin; eksik olan nitelikleri üzerinde kafa yormayın. Bu ördeği, hissî sebeplerle vermiyorum size. Bunu söylememde çok önemli bir etken rol oynuyor. Olduğu gibi kabul edilen ve sevilen çocuk, çirkin, çelimsiz ya da aptal bile olsa, kendine güvenerek büyür ve mutlu olur. Hayatı boyunca eline geçen fırsatları yeteneklerinin tümünü kullanarak değerlendirebilecek kadar ruhsal bakımdan sağlıklı yetişir. Doğanın kendisine noksan verdiği tarafları üstün taraflarıyle örtebilir. Fakat anne – babası tarafından olduğu gibi kabul edilip sevilmemiş bir çocuk, kendisinde bir noksanlık olduğu hissini daima duyacak, kendine güvenini yitirerek büyüyecek, az da olsa sahip olduğu zekâyı, mahareti ve fiziksel cazibeyi tam olarak kullanmasını beceremeyecektir. Doğuştan sahip olduğu vücut ya da kafa noksanlıkları, büyüdüğü zaman ona on kere daha çok ıstırap verecektir.
Bebek kırılacak bîr eşya değildir: Genç anneler çoğu zaman ilk çocuklarından söz ederken, «Tutarken bir yerini inciteceğimden korkuyorum.» derler. Bu bakımdan hiç korkunuz olmasın; bebek sağlamdır. Bebeği tutmanın, kucağa almanın çeşitli şekilleri vardır. Başını geriye attığı zaman bir şeye çarparsa hiç korkmayın. Kafatasının tepesindeki yumuşak kısım, yani bıngıldak, çadır bezine benzeyen ye onun kadar sağlam bir zarla kaplıdır. İnsan vücudunun ısısını idare eden sistem, ne çok ince, ne çok kalın giydirilmiş bir bebekte normal olarak çalışır, çocuk mikropların çoğuna karşı iyi direnir. Ailenin bütün büyükleri nezle olduğu zaman, bebeğin nezleyi hepsinden hafif geçirmesi de mümkündür. Başı örtülerin altında kaldığında içgüdüsü onu debelenmeye ve bağırmaya itecektir. Yiyeceği az geldiyse, daha fazlasını istemek için muhtemelen ağlayacaktır. Işik gözlerini rahatsız ettiyse kırpıştıracak ve bağırıp çağıracaktır. Ne za man uyuyacağını çok iyi bilir. Kendisine —tek kelime konuşmayan ve dünyayı hiç tanımayan biri olarak—, umulduğundan col daha iyi dikkat eder.