Bebeği İstediğinden fazla yemeğe zorlamayın. Bence sunî beslenmenin en olumsuz yanı, annenin ne kadar süt kalmış olduğunu görebilmesidir. Bazı çocuklar her beslenmede aynı miktar mama içer. Bazıları ise, değişik miktarlarda… Bir bebeğin her öğün aynı miktarda yemesi gerektiğine inanmayın. Meme emen bir bebek, örneğin sabah saat 6″da 250 gram, ondan sonraki beslenmede İse 100 gram süt içerse mutlu ve sağlıklı olur. Bunu öğrenirseniz belki içiniz rahatlar. Meme emen bir bebek kendisi için yeterli miktarı aldığına göre biberonla beslenen bebek neden aynı şeyi yapmasın?
Bu noktayı aydınlatmanın zorunlu ve önemli-olduğuna inanıyorum; çünkü çoğu zaman bilinmez. Çocukların bazıları, doğumundan beri muhafaza ettiği iştahı, zaman gelir kaybeder, hatta her çeşitli yiyecekleri reddettiği olur. Bu gibi olayların onda dokuzu, annenin, başından beri çocuğu gereğinden fazla yedirmeye çalışması yüzünden meydana gelir.
Çocuk, istemediği halde, çabanız sonucu birkaç lokma daha yediği zaman, bu umulmadık sonuç sizi memnun edebilir. Fakat durum hiç de sandığınız gibi değildirl Ondan
sonraki öğûn
de çocuk daha az yiyecektir. Çünkü, güdüsel olarak ihtiyacını, yalnız miktar olarak değil nitelik olarak da çok iyi bilir. Çocuğu daha fazla yemeye zorlamak bir işe yaramayacağı
gibi zararlıdır da. Çünkü bu zorlamaya devam edildiği takdirde çocuk, baştaki iştahını kaybedecek ve hatta gerçekten ihtiyacı olan miktarın da altına düşecektir.
Uzun sürede, ihtiyacı ve isteği dışında yemeğe zorlanan çocuk iştahsızlaşır, zayıflar, ayrıca, şevkinden ve yaşama sevincinden kaybettiği görülür. Bebeğin, birinci yılını acıkmak, yemek istemek, yemek yemenin zevkine varmak ve yedikten sonra tatmin olmak gibi hoş duygularla günde en azından üç kere ve haftalar boyu tekrarlanan güzel bir hikâye olarak yaşaması gerekir. Böyle olduğu takdirde çocuğun kendine güveni, annesine inancı ve sevme yeteneği gelişir. Fakat yemek saatleri, çocuğa istediğinden daha çok ve çabuk yemeğe zorlandığı, atlatılması, kurtulunması gereken saatler gibi gelirse; yemek zevk olacak yerde angarya olursa, baskı ve zulüm altında yaşadığı duygusu gelişmeğe başlar ve çocuk, daimî olarak bir savunma havası içine kapanıp topluma ve çevresindeki dünyaya karşı aşırı bir güvensizlik besler.
Bebek biraz dinlenmek için emmeye ara verir vermez biberonu bir yana kaldırın demiyorum. Genellikle bebekler, biberonla mama alırken, birkaç kere durup dinlenirler. Fakat bu aralardan birinde, geğirdikten sonra biberona hiç bir ilgi göstermiyorsa, tamamen doymuş demektirler. On dakika kadar bekleyip yeni bir deneme daha yapabilirsiniz. On dakika ara verince bebek, her halde biraz daha emecektir, ama bu yola gidilmemesi daha iyi olur.