Gebelikte düşük tehlikesi
Hamilelik döneminin ilk başlarında yaşanan vajinal kanamalar düşük tehlikesi olarak algılanır. En bilindik özelliği kadında rahim ağzında açıklık olmayışıdır.
Gebelik döneminin 20. haftasına kadar olan gebeliklerde görülen kanamaların yarısında düşükle sonuçlanır.
Genel olarak kanama esnasında ağrı ya da kramp hissedilmez. Ancak kanama esnasında anne adayı ağrı ve kramplar yaşamaya başlarsa büyük ihtimalle düşük tehlikesi ile karşı karşıyadır.
Düşük tehlikesi tanısı nasıl konuyor?
Erken gebelik dönemlerinde ultrasonografi çekilir. Bebeğin kalp atışları izlenirken anne adayının rahim ağzında açılmadan, tipik ağrılar olmadan kanama olduğunda, düşük tehlikesi ile karşı karıya gelinmiş demektir.
Her vajinal kanama düşük tehlikesi demek değildir. Çünkü bazen rahim ağzında oluşan yara,, polip yada iltihaplanmalarda vajinal kanamalara yol açabilir.
Kanama rengi koyu kahverengiden, parlak kırmızı renge kadar değişik renklerde gelebilir. Genel itibariyle kanama yoğunluğu fazla değildir. Kanama miktarı çok fazla ise ve rengi de parlak kırmızı ise düşük ihtimali yüksektir.
Gebelikte düşük tehlikesi neden olur?
Gebelik dönemindeki düşük tehlikelerine yol açan etmenler tam olarak bilinmemektedir. Ancak genelde kromozn bozuklukları, embriyonun rahim içinde douya doğru yuvarlanması düşük yapmaya sebep olabilir.
Düşük tedavisi nasıl yapılır?
Düşük riskini yok etmek için genelde yatak istirahatı önerilir. Düşük riski hat safhada ise anne adayı yeme, içme, tuvalet ihtiyacını varana kadar yatağında yapması istenir. Düşük riski ortadan kalkana kadar yataktan kalkmasına izin verilmez. Gerekli durumlarda serum takviyesi yapılabilir.
Doktor anne adayının düşük riskini ortadan kaldırmak için bazı durumlarda ilaç tedavisi uygulayabilir. Ağızdan, vajinadan veya iğne yoluyla ilaç verilebilir.