Kadınlar Sitesi

Rahmi Koç’un milyarder dostu ve ortağı, servetini köpeğine bıraktı



Rahmi Koç’un üniversite arkadaşı olan ve 86 yaşında hayatını kaybeden Ratan Tata, servetinin büyük bir kısmını köpeğine bıraktı. Hindistan geleneklerine ters düşen bu karar, ‘vizyoner’ olarak anılan iş insanın alışılagelmedik kararlarının sonuncusu oldu.

Hindistan’ın en ünlü iş insanlarından biri olan ve Rahmi Koçun eski dostu olan Ratan Tata, servetinin büyük bir bölümü olan 4 trilyonluk mirasını köpeğine bıraktı. Vasiyetinde, köpeği Tito’nun ‘sınırsız bakımla’ yaşaması için gerek her şeyin yapılması gerektiğini belirtti.

Tata’nın mirasının bir kısmı da, aşçısı ve uşağına kaldı. Tata’nın uşağı Konar Subbiah ve aşçısı Rajan Shaw, Tata’nın bakımını üstlenmişlerdi. Tata’nın eski dostu Suhel Seth, Tata’nın cömertliğinin, onu tanıyan kişiler için şaşırtıcı olmadığını söyledi. Hayattayken kendisine destek olanlara minnettar olan Tata’nın, bu minneti gösterdiğini söyledi.

 

Mirasın dağılımı, Hindistan geleneklerine uymamasıyla dikkat çekiyor. Eşi veya çocukları olmayan Ratan Tata’nın mirasını en çok değer verdiği kişiler olan yardımcıları, dostları ve köpeğine bırakması birçok kişi için şaşırtıcı olmadı. Tata, ‘hayvanları seven, merhametli’ biri olarak tanınıyordu.

RAHMİ KOÇ’UN KADİM DOSTU
Tata Group’un sahibi ve Rahmi koçun eski partneri Ratan Tata, 2012 yılında ilk kez Rahmi Koç’la anlaşmıştı. Rahmi Koç, Tata holdingin beyaz eşya şirketi Voltas’a Arçelik aracılığıyla ortak olmuştu. Fakat Rahmi Koç ve Ratan Tata, sadece iş ortağı değil, aynı zamanda eski dostlardı.

Ratan Tata ve Rahmi Koç, ABD’deki John Hopkins üniversitesinde tanıştı. Burada İşletme okuyan Tata ve Koç, kısa sürede arkadaş olmuştu. Üniversiteden mezun olduktan sonra iki iş insanını da beyaz eşya üretimine odaklandı. Rahmi Koç’un ortağı olduğu Voltas beyaz eşya markası, Arçelikle aynı yılda, 1955’te kuruldu. Anlaşma sayesinde iki ortak, güçlerini birleştirerek beyaz eşya üretti.

 

Koç Holding de Tata Group da, İtalya merkezli Fiat’la anlaşarak araba üretimine başladı. İki iş insanı da kendi ülkelerinin vatandaşlarının kolay erişilebilir araçlara binmesi için çaba gösterdi. Rahmi Koç, Anadol arabasının üretimini 1958’de gerçekleştirirken Tata, Hindistan’a Nano otomobilini 2003’te tanıttı.

İki eski dostun kendi ülkelerinde benzeri yatırımlar yaparak büyük başarı kazanması, dostluklarının ve vizyonlarının bir eseri oldu. İki iş insanı da, kendi ülkelerinde büyük izler bıraktı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ