Rahim sarkması tedavisi
Rahim sarkması genellikle kadınlarda sık rastlanan bir durumdur.Tek başına görüldüğü gibi,sıklıkla rahimle birlikte idrar torbası, kalın barsağın son kısmıda sarkma gösterebilir.
Rahim sarkması,karın içerisinde yerini sabitleyen bağların işlevini kaybetmesi nedeniyle rahimin vaginaya doğru yer değiştirmesidir.genellikle zor doğum yapan kadınlar da oluşan bazı yırtıklar da vaginada genişlemeyle birlikte, bağların uzaması,işlevini kaybetmeside sorunu tetikler.Sezeryanla doğum yapmış kadınlarda ve hiç doğum yapmamış olanlarda sarkma çok nadir görünür.
Bu bağlar sayesinde normalde rahim hareketi sınırlıdır.Yapılan doğum sayısı artışı, ilerliyen yaş bu bağların esnekliklerini kaybetmesine ve işlevini yerine getirmemesine etkendir.Böylece rahim vagina içine sarkar,bazen bu sarkma vagina girişinde kişinin kendisi tarafında elle kontrolde rahim ağzını hissettirecek kadar olabilir.İhmal edilmiş ilerlemiş durumlarda ise rahim ağzı vaginanın dışına çıkabilir.
Rahim sarkması uzun süre ayakta kalma ,öksürme ,aksırma, ıkınma ,hapşırma v.b gibi zorlama durumlarında ağrı ve alt bölgede dolgunluk hissi yapabilir.Cinsel yaşamda sorunlar yaratabilir.
Rahim sarkması tedavisi,hastanın yaşına ,ilerde çocuk doğurup doğurmıyacağına, genel sağlık durumuna,hastalığın derecesine göre farklılıklar gösterir.
Ailesini tamamlamış ve ilerlemiş durumlarda en akılcı yöntem çocuk taşımaktan başka bir fonksiyonu olmayan rahimin alınmasıdır.
Ameliyatı kaldıramayacak yaşlı hastalarda pesser adı verilen rahim destekleyici cihazlar vaginaya yerleştirilerek rahimin kaldırılması tercih edilebilir.Bir başka yöntemde rahimin tutan bağların yukarı çekilmesidir ancak çok uzun ömürlü değildir.3-5 yıl gibi kısa sürede tekrarlama riski gösterebilir.
Üreme çağında olan ve rahim alınmasının istenmediği durumlarda ise rahim alınmaksızın vaginanın ön ve arka duvarlarındaki fazla doku alınarak genişlemenin tamiri vaginanın daraltılması yoluna gidilebilir.Böylelikle doğum sonrası bu tür şikayetler azalacak ve cinsel hayat normale dönecektir.
Size en uygun tedavi şekli jınekoloğunuzun muayenesi sonucu belirlenecektir.Gelişen tıp yeni çözüm alternatifleri sunmaya devam ediyor hastalıkları tedavisinde. Önemli olan vakit geçirmeden başlangıçta doktorunuza görünmenizdir.