Çocuklarda Kızarıklıklar ve Kabartılar
Bebeğin vücudunda kabartılar başgösterdiği zaman doktora başvurmayı ihmal etmeyin. Çünkü bunun önemsizini tehlikelisinden ayırdetmek güçtür.
Mavimsi lekeler. Cildi fazla duyarlı olan bebeklerin vücudunu bazen mavimsi lekeler kaplar. Bunun önemi yoktur.
Kaba etlerde görülen kırmızı lekeler: bezlerin sebep olduğu pişikler. Kimi bebeklerin ciltleri ilk aylarda fazla duyarlı olur. Kaba etlerin cildi ise, vücudun diğer bölgelerindekinden daha duyarlıdır. Bu kızartılar doğumdan hemen sonra daha anne ve bebek doğumevinden ayrılmadan kendini gösterebilir. Doğumevindeki bakıcıları bu yüzden suçlamamak gerekir. Kaba etlerdeki kızartılar çoğu zaman küçük ve çok sayıda kırmızı si vilcelerden meydana gelir. Sivilcelerin etrafında deri kızarmış ve sertleşmiştir, bazılarının başları da beyazdır. Beyaz başlılar çıban haline gelmiş demektir. Ağır vakalarda cilde sürtünmeler acı verir.
Kaba etlerde, pişik adını verdiğimiz bu kızartıların baş sebebi amonyaktır. Bundan çok defa ve haksız yere beslenme sorumlu tutulur. Oysa idrarda, dışarı çıktığı anda amonyak mevcut değildir. Amonyak ancak, idrarla ıslanan kundak bezler! ve yatak çarşaflarında bulunan bazı bakterilerin etkisiyle meydana gelir. Amonyak meydana gelmesine yol açan bu bakterileri yok etmek için bezleri kaynatmak, güneşte kurutmak, ya da bunları uygun bir
antiseptikle temizlemek gerekir.
Hafif kaba et pişikleri hemen her bebekte ara sıra görülür. Pişik ortaya çıktığı gibi süratle yokoluyorsa, özel bir tedavi istemez. En iyisi böyle çocuklara su geçirmez don (lastik don) giydirmemen ve kızarmış yerlere koruyucu bir merhem sürme lidir. Örneğin, oxyde de zinci pomatlar iyi sonuç verir ve sürüldüğü yeri uzun süre korur. Özel bebek yağları gibi katı ya da sıvı vazelin ise kundak bezleri tarafından hemen emilir, bu nedenle de koruyucu özelliğini çabuk kaybeder. Kızartı her şeye rağmen kaybolmuyorsa ya da cildin durumu gitgide kötüleşiyorsa, yapılacak ilk ve en önemli şey, ya bezleri kaynatmak ya da durulama suyuna doktorun tavsiye ede ceği antiseptik bir madde katmaktır. Piyasada tablet halinde satılan özel antiseptikler bulabilirsiniz. Tamamen sabunsuz durulama suyuna konan bu antiseptik ilâçlar, idrarın bakteriler tarafından fermantasyonunu önler ve böylece bezleri kaynatmaya lüzum kalmaz.
Pifik çok ağırsa çocuğun geceliğini, zıbınım, yatak çarşa fini su geçirmez bezleri, kısaca idrarla ıslanan her şeyi, bezler gibi antiseptik bir maddeye bastırabilirsiniz. (Su geçirmez bezlerin çoğu zaten kaynar amaz. Bunları sabunlu su içinde fırçalar, daha sonra da bakterileri yok eden antiseptikti su içine batırırsınız.
Pişikte çıbanlaşmalar çoğaldığında hasta cildi her gün uzun süre açıkta bırakır ve havayla temas etmesini sağlarsanız, pişik üstüne özel bebek yağlarından sürmekten daha İyi sonuç alır siniz. Çocuğun altı açıldığında tabiatıyla iyi ısıtılmış bir odada bulunmasına dikkat etmelisiniz. Bu arada ç&cuğun göğsünü ve bacaklarını ayrı ayrı ve -hafif bir örtüyle kapatmayı da unutmayın. Altına idrarı çekmesi için dörde katlanmış bir bez koyun. Açık hava çı-banlı ya da çıbansız kaba et pişiklerini tedavi etmenin en iyi yoludur. Bebeğinizde pişik varsa, ya kundak bezlerini, zıbınlarını, yatak çarşaflarını ve su geçirmez bezini (mu sambasını) kaynatacak, ya bunları en iyi mikrop öldürücü olan güneşte kurutacak ya da koruyucu bir merhem kullanacaksınız. Çocuğun bezini sık sık değiştirmeye üşenmeyin. Bebekler ekseriya mamadan önce ve sonra altlarını kirletirler. Fakat gerekirse daha da sık değiştirmelisiniz. Bazı ülkelerde çocuk bezlerini temizleyip evlere dağıtma servisleri vardır. Bunlar bezleri genellikle strerillze ederler. Bu sebepten tekrar kaynatmaya lüzum kalmaz.
Çocuk ishal olduğunda, dışkı, makat bölgesindeki deriyi tahriş edebilir. Böyle durumlarda, bezi, her ıslanışında hemen değiştirin. Makat etrafını yağla temizleyin ve oxyde de zinc”li bir merhemi kalın bir tabaka halinde sürün. Yine de İstediğiniz sonucu alamazsanız, kızaran bölgeyi açın ve havalandırın.