Kadınlar Sitesi

Güneş Ve Güneş Banyosu

Güneş ve

güneş banyosu

. Güneş ışığında ultraviyole ışınlan vardır. Bu ışınlar ciltle temas ettiğinde vücuda D vita­mini sağlar. Güneşin bu güne kadar keşfedilmemiş başka ya­rarlan da vardır mutlaka. Bu bakımdan çocukların muntazaman güneş görmesine çok önem verilir.

Güneşin bazı zararları da vardır ama, bunları önlemek zor değildir. Bir kere güneşin yakıcı ve havanın kurak olduğu bölgelerde, çocuğu güneşe yavaş yavaş alıştırmak gerekir. İlk seferinde uzun süre güneşte kalmak ya­nıklara yol açar. İkinci olarak, çocuğun cildi alışmış bile olsa, güneş banyosunun uzun sürmesinin zararlı olduğunu unutmama­lıdır. Cilt, fazla ısının vücuda girmesini önlemek İçin kararır ve yanmanın kötü etkisine direnir. Başka bir deyişle, insan vücudu güneş ışınlarının ancak bir miktarına tahammül edebilir. Bu ba­kımdan uzun süren güneş banyosu, yararlı olmşk şöyle dursun, hatta tehlikelidir.

Kışın, ağırlığı dört buçuk kilo olduktan sonra çocuğu müna­sip havalarda dışarı çıkarabilirsiniz. Yani, bebeğin, soğuğa daya­nacak direnci kazanmış olması gerekir. Soğuk havada sadece bacaklar güneşe gösterilmelidir. Bebeğin yüzünü güneşe tutma­dan önce, gözlerinin kuvvetli güneş ışınlarına alışmasını bekle­yin. Kimi çocuk buna kolay alışır kimisi de biraz güçlük çeker, Çocuğu güneşe oturturken, güneş ışınlarının tepeden dikey gel­mesine dikkat ederseniz, kirpikleri gözlerini koruyacaktır
Kışın çocuğa güneş banyosu yaptırmak ancak odanın pence­resini açıp çocuğu güneşe göstermekle mümkün olabilir. Yal­nız bu arada odanın sıcak olmasına ve bulunduğunuz yerin rüz­gâra maruz bulunmamasına dikkat edin. Çocuk kapalı pencere­nin arkasından güneş alıyorsa, bu pek işe yaramaz; çünkü cam ültra viyole ışınlarını geçirmez.
Çocuğu ilk gün iki dakika güneşte tutun, sonraki günlerde bu süreyi ikişer dakika uzatın. Güneş banyosu sırasında çocu­ğun göğsünün ve sırtının eşit sürelerle güneşe gösterilmesi ge­rekir. Güneş banyosunu hele yaz aylarında 30 – 40 dakikadan fazla uzatmamaksınız. Hava çok sıcaksa çocuğun rahatsız olup olmadığına dikkat edin. Güneş banyosu sırasında çocuğun ara­basında ya da beşiğinde bulunmaması daha doğru olur. Bir ma­sa üstüne hatta yere yatırırsanız, etrafında serin hava dolaşır ve çocuğun bunalmasını önler.
Güneşin çok yakıcı olduğu zamanlarda, özellikle deniz kenarında bir-iki gün çocuğu hep gölgede tutmalısınız. Bu süre zar­fında bile hassas cildi, ışınların aksetmesiyle yanar. Yürüyen yani kendi kendine dolaşan çocukların başında bir şapka bulun­durmakta yarar vardır.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ