Kendisine En Uygun Beslenme Tarzını Bebek Bilir
Kendisine en uygun beslenme tarzını bebek iyi bilir :
Doğum yaptığınız hastane size bir mama tarifnamesi verdiği zaman bebeği beslemenin kimyagerlik kadar çapraşık bir şş olduğu kanısına kapılabilirsiniz. Şu kadar gram süt ve suyu, şu şekilde karıştıracaksınız, şu şekilde pişireceksiniz, altı biberon şişesinden her birine bu mamadan 90 gram koyacaksınız ve sabah saat 6 ile, 10″da, öğleden sonra 20″de, akşam 6″da, 10″da, ve gece 2″de çocuğa vereceksiniz… Mama reçetesi ayrıntılarla uğraşır, fakat;bu yiyeceğin, acıktığını ve ne kadar yemeğe ihtiyacı olduğunu herkesten iyi bilen bir insan yavrusuna verileceğini hatırlamaz. Mamayı dikkatle hazırlamanız gerektiği elbette doğrudur. Miktarlar bebeğin ağırlığı ve hastanedeki durumuna göre doktor tarafından hesaplanmıştır. Fakat vücudunun ne kadar kaloriye ihtiyacı olduğunu ve sindirim sisteminin neye tahammül edebileceğini en iyi bilen yine bebektir. Bebek devamlı olarak yeterince besin almıyorsa, muhtemelen daha fazlasını sağlayarak isteyecektir. Bebeğin bu bağrışlarına kulak verin ve doktorla temasa geçin. Eğer şişede bebeğin içmek İstediğinden daha fazla mama kalmışsa, o zaman bırakın istediği kadar içsin.
Bebeğin ilk yılı şöyle geçer: acıktığı için uyanır. Doyurulmak istediği için ağlar. O kadar sabırsızlanır ki biberonun emziği ağzına girdiği zaman heyecandan âdeta titrer. Meme emdiğinde çok yoğun bir faaliyet içinde olduğunu farkedersiniz. Hatta bu ıheyecan ve gayret içinde terler bile. Meme emdiği sırada bunu yarıda keserseniz öfke içinde haykırmaya başlayabilir. İstediği kadar emdikten
sonra, halinden memnun bir şekilde uykuya dalar. Bazen uyurken bile sanki rüyasında meme emdiğini görüyormuş gM bir flall vardır. Ağzı, emme hareketleri yapar ve yüzünü memnun bir ifade kaplar.
Bütün bunlar şu gerçeği ortaya koyuyor: Beslenme bebek için büyük bir zevktir. Ayrıca çocuğun dünya ve insanlar hakkındaki ilk fikirleri de kendisini besleyen kimsenin davranışlarına göre şekillenir.
Anne, bebeğini istediğinden daha fazla yemeğe zorlarsa bebek yavaş yavaş yemekten aldığı zevki kaybeder. Ya gittikçe daha erken uyuyarak bu zorlamadan kurtulmaya çalışır ya da isyan ederek işi inada döker. Zorlama devam ederse hayat hakkındaki olumlu duygularını bile kaybetme yoluna girer. «Hayat bir mücadeleden ibaret. İnsanlar hep benim peşimde. Kendimi koruyabilmem için dövüşmem gerek» diye düşünmeğe başlar.
Bu yüzden bebekleri, istediklerinden fazla yemeğe hiç bir zaman zorlamayın. Bırakın yediğinden zevk alsın ve sizi de kendine dost bilsin. Birinci yılda bebeğin kendine güven kazanman sı, hayattan zevk alması ve insanları sevmesi için izlenecek belli başlı yollardan biri budur.
Emme güdüsünün önemi: Bebek iki ayrı sebepten dolayı büyük bir iştahla meme emer. Birincisi karnı açtır. İkincisi meme emmekten hoşlanır, zevk alır. Eğer karnını bol bol doyurur, fakat emme arzusunu tatmin etmezseniz, bu arzusu tatmin oluncaya kadar çabalayacak ve kendisine emebileceği başka bir şey arayacaktır: Yumruğu, parmağı ya da elbiseleri.
Emzirme süresinin yeteri kadar uzun olmasının” önemi büyüktür. Bebeğin parmağını emmesinden söz eden 315 ve 328″in-ci paragraflarda bu konu ayrıntılı olarak ele alınmıştır