Kadınlar Sitesi

Kıl dönmesi hastalığı ve ameliyatı hakkında genel bilgiler

Kıl dönmesi nedir?

Kıl dönmesi hastalığı, ciltte kendiliğinden oluşmuş delikçiklerden, kıl, tüy hatta elbise tozu gibi cisimlerin geçerek cildin altına yumak halinde birikmesine denir. Cilt de meydana gelen bu deliğin oluşum sebebi tam olarak bilinmese de genel kanı, kılın kalça bölgesinde sürtünme yoluyla dönerek cildi deldiği yönündedir. Kıl dönmesi hastalığının meydana gelmesi sadece birkaç kıl yeterli olurken, bazen de binlerce kıl birikerek hastalığı meydana getirebilir. Cildin altında dokunun içine girerek biriken bu kılların çevresi ince bir zarla kaplanarak sinüs biçimini alır. Kıl dönmesi tedavisi uygulanırken işte bu söz konusu sinüs ve içeriğinin tamamen alınması gerekir.
İnsan bedeni yapı itibariyle ortalama 30 yaşına kadar kalça bölgesindeki cilt yapısı oldukça incedir. Bu sebeple kıl dönmesinin kalça bölgesinde çok sık yaşandığı görülür. Bunun yanında kıl dönmesine sebep olan kılların, genel olarak vücudun sırt bölgesinden, ense bölgesinden düşen kıllardan olduğu saptanmıştır. Aşırı kilolu insanlarda kalça yapısının da etkisi ile kıl dönmesi vakalarının daha çok yaşandığı görülür.

Kıl dönmesi belirtileri nelerdir?

Kıl dönmesi hastalığı, çoğu zaman net belirtiler vermediği için hasta, uzun müddet kıl dönmesi hastalığının tedavisini geciktirir. Kıl dönmesi ilk evrelerinde doku içinde var olan kılların sayı bakımından az olması yüzünden 1–2 cm yer kaplayan ve orta derecede ağrı hissedilen ve az derecede şişlik görülen belirtiler sergiler. Durum daha ileri safhada ise, kuyruk sokumu cilt bölgesinde birkaç yerde kılların biriktiği görülür. Kıl dönmesinin olduğu bölgede zaman zaman iltihaplı akıntılar gözlenir. Hasta hafifi ağrı hissettiği sırada, iç çamaşırının kıl dönmesi iltihabının akması sebebiyle kirlendiği görür. Kıl dönmesi enfeksiyonunda apse meydana geldiğinde, hasta şiddetli ağrılar çekmeye, yüksek ateş ve titreme gibi şikâyetlerde bulunmaya başlar. Bu durumda kıl dönmesine acil müdahale edilmelidir. Yapılan kıl dönmesi müdahalesinin ardından, apsenin boşattığı alanda kalan delikten uzun bir süre daha akıntı, iltihap devam edebilir.

Kıl dönmesi çeşitleri nelerdir?

Kıl dönmesi hastalığı genel olarak kuyruk sokumunda görülürken, ender olarak da göbek bölgesinde görülebilir. Kıl dönmesi hastalığı ile batık sorunu halk arasında sık sık karıştırılmaktadır. Ancak kıl dönmesi ve batık sorununun hem sebepleri hem de tedavi yöntemi tamamen farklıdır. Kıl dönmesinde kıllar dışarıdan bölgeye gelip, cilt altına girerken, batık sorununda ise mevcut bölgedeki kıllar çıkış yönünü değiştirerek doku içinde döne döne büyüyerek meydana gelir. Doğal olarak da kıl dönmesinde canlı kıl kökü bulunamazken, batık sorununda canlı kıl kökü vardır. Kıl dönmesi tedavisinde kıl yumağı alınırken, batık tedavisinde kıl kökünün yakılma suretiyle tamamen yok edilmesi gerekir.

blank

Kıl dönmesi hastalığından korunmak için neler yapılabilir?

Kıl dönmesi sorunu yaşamak istemiyorsanız dikkat etmeniz gereken birkaç konu vardır:
Kıl dönmesi olan bölgenin hijenine özen gösterilmelidir. Zira kıl dönmesi ameliyatı olduktan 4–5 yıl içinde tekrar hastalığın nüksetme riski vardır.
Her banyo yapıldığından kuyruk sokumu bölgesi, basınçlı su yardımıyla, lifle iyice keselenmelidir.
Tuvalet esnasında, kuyruk sokumu bölgesi mutlaka taharetlenmelidir.
Sabah akşam veya elbise, iç çamaşırı değişimlerinde, kalçaların arası kuru bir havlu veya kuru bir bezle silinerek olası kıl düşmelerinden arındırılmalıdır.

Kıl dönmesi ameliyatı nasıl olur?

Kıl dönmesi ameliyatı, uzun yıllardan beri uygulanan ve başarılı sonuçlar veren bir tedavi yöntemidir. Kıl dönmesi ameliyatında, kıl yumağı çıkarılır ve meydana gelen açıklık giderilmek için cilt uçları bir araya gelecek şekilde kalın ameliyat ipleri ile dikilir. Gerekli olan pansumanlar yapıldıktan sonra ortalama 12–15 gün sonrasında ameliyat dikişleri alınır. Kıl dönmesi ameliyat süresi ortalama yarım saattir ve narkoz verilerek yapılır. Hasta ameliyat sonrası 2 hafta kadar yüz üstü yatarak dinlenmesi gerekir. Kıl dönmesi ameliyatının ardından hasta ağrı hissetse de gün geçtikçe ağrı azalır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ